Buczenie podczas skręcania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregw
    Drive
    • 2005
    • 76

Zamieszczone przez bartol
    witam. Mam mały problem z wyborem auta. w salonie zaproponowano mi OCTAVIA TOUR HB 1,9TDI /101KM ICE + za 63 tys, SKODA OCTAVIA II 1,9TDI/105KM AMBIENTE za 71 tys, oraz SKODA OCTAVIA II 1,6 FSI/115KM AMBIENTE za 65 ytys. pierwszą myślą była OI 1,9TDI ale teraz już nie wiem.kosztem silnika tdi mam nowsza ładniejsza i bardziej komfortową OII 1,6 FSI . OII z 1,9 tdi jest TROCHę za droga Proszę o radę

z gory dzieki
    Kwestia czy potrzebujesz gabarytow O2, jakie robisz przebiegi itp. itd. W pazdzierniku kupowalem swoje auto i kupilem O1 1.8T Sport, dlaczego ? Bo nie potrzebuje duzo miejsca z tylu (jezdze tylko z zona, a jak bede mial dziecko to przez nastepne 10 lat i tak bedzie tam za duzo miejsca), a zalezalo mi na cenie i na silniku (zwlaszcza na tym). Za cene golej O2 1.6 dostalem fajna O1 1.8T. Jak duzo jezdzisz to musisz przekalkulowac diesla - moze sie oplaca, jak malo i chcesz miec nowoczesniejsze nadwozie to O2 z benzyna bedzie dobrym wyborem, no i najwazniejsze ile konkretnie chcesz wydac na auto ? Dla mnie ta ostatnia kwestia byla najistotniejsza.
    ASV seryjne ICE - było
    ale zostało w rodzinie
  • wpawlo
    Classic
    • 2005
    • 9

Witam wszystkich,
    od 2005 r. użytkuję O1 TDI ASZ, rocznik 2004. Przebieg 32 000.
    Od niedawna obserwuję (właściwie słyszę) dziwne buczenie podczas skręcania. Nieważne, czy w lewo, czy w prawo. Charakterystyczne jest jednak, że buczenie słuchać tylko, gdy przy skręconych kołach równocześnie przyspieszam. Nie chodzi o duże przyspieszenia, wystarczy, że samochód nie toczy się siłą rozpędu. Sytuacje, w których to słyszę to np. skręt na skrzyżowaniu 90 st. lub objazd ronda - dla tych z Warszawy/Ursynowa, to każde rondo typu KEN/Płaskowickiej, Płaskowickiej/Roentgena.
    Dotychczas nic nam nie dolegało i obawiałem się, że gwarancja na nic mi się nie przyda... Gwarancja kończy się w styczniu, a tu takie "buczenie".
    Macie pomysły, czy w ogóle i jakie układy mogę podejrzewać o usterkę i jaką? Zanim pojadę do ASO, chciałbym wiedzieć, czy w ogóle tam jechać* i móc z nimi podyskutować.

Pozdro, W

*) Tytułem anegdoty uzasadniającej obawę przed jazdą do ASO dodam, że w sierpniu byłem w ASO przy Shellu na Puławskiej na przeglądzie. Po kilkunastu minutach od opuszczenia ASO dzwoni koleś z serwisu z prośbą, żebym... "no... może przyjechał jeszcze, bo kolega... no... nie jest pewien, czy dokręcił te śruby w zawieszeniu" ...

Komentarz

• hEllo)
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 741

Mam to samo. Auto, silnik, rok produkcji dokładnie tak jak u Ciebie. Podejrzewam, że buczenie jest skutkiem większych "oporów" jakie musi pokonać pompa wspomagania układu kierowniczego podczas mocnego skręcenia kół. Mogę oczywiście być w błędzie . Przy okazji przegladu w ASO i mojego pytania o to zjawisko padła odpowiedź, że ten typ tak ma (chyba ulubiona odpowiedź panów mechaników :? )
      Z drugiej strony w poprzednim aucie (Laguna I) było to samo
      usrany pracą po same pachy

Komentarz

zgadzam sie z przedmówca

Komentarz

• Lukasso
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 611

no hEllo), dobrze mówi, ja bym też sprawdził ile płynu od wspomagania jest.....

Komentarz

ale wiek płynu, wymienia sieco dwa lata.

Komentarz

• Paweł T
              Elegance
              • 2006
              • 784

Zamieszczone przez Sigma_74
              ale wiek płynu, wymienia sieco dwa lata
              ZTCW to nie wymienia się płynu od wspomagania, tylko hamulcowy.
              buczenie przy silnym skręcie kierownica tzn na maxa jest normalne, po lekkim odpuszczeniu buczenia nie powinno być słychać. Jeśli natomiast słychać cały czas, to najprawdopodobniej jest mało oleju w zbiorniku wspomagania, trzeba sprawdzić, płyn w ASO ok 3PLN za 0,1l.
              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

Zamieszczone przez Paweł T
                ZTCW
                a co to znaczy
                w sobote byłem robiłem hamulce i powiedzieli mi że płyn od wspomagania tez się wymienia co dwa lata stad mója odpowiedż.

Komentarz

• tompol
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 410

Zamieszczone przez wpawlo
                  buczenie słuchać tylko, gdy przy skręconych kołach równocześnie przyspieszam
                  A nie będzie to przypadkiem wina przegubów? Ja np. nie słyszę u siebie żadnego buczenia przy skręcaniu, poza przypadkiem, kiedy zgubiłem kiedyś płyn ze wspomagania prawie całkowicie. Ale to skutkowało również utratą wspomagania, więc trudno przeoczyć. Zwracam uwagę na to "równocześnie przyspieszam". Buczenie wspomagania chyba nie zależy od przyspieszania.
                  Trochę za wcześnie na pad chyba, ale jeśli płyn będzie OK, to może warto sprawdzić? Mogła zostać przedziurawiona osłona i kłopot gotowy.
                  srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• Paweł T
                    Elegance
                    • 2006
                    • 784

Zamieszczone przez Sigma_74
                    a co to znaczy
                    to znaczy, że może twój mechanik chciał Cię naciągnąć
                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

Owszem, wymienia sie tez plyn od wspomagania. W prawdzie nie tak czesto jak hamulcowy (hydrauliczny syntetyk)... ale jest to hydrauliczny.

Ma ta ceche, ze po złapaniu "wilgoci" czy wody traci stopniowo swoje własciwosci. Pierwsze objawy to zamętnienie.

Jeżeli hydraulika ma w sobie wodę.. to stopniowo pompa może łapać korozję...

Sprawdź poziom płynu i jak wygląda optycznie.

Komentarz

• przem1978
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 201

Re: Buczenie podczas skręcania

Witam wszystkich,
                        od 2005 r. użytkuję O1 TDI ASZ, rocznik 2004. Przebieg 32 000.
                        Od niedawna obserwuję (właściwie słyszę) dziwne buczenie podczas skręcania. Nieważne, czy w lewo, czy w prawo. Charakterystyczne jest jednak, że buczenie słuchać tylko, gdy przy skręconych kołach równocześnie przyspieszam. Nie chodzi o duże przyspieszenia, wystarczy, że samochód nie toczy się siłą rozpędu. Sytuacje, w których to słyszę to np. skręt na skrzyżowaniu 90 st. lub objazd ronda - dla tych z Warszawy/Ursynowa, to każde rondo typu KEN/Płaskowickiej, Płaskowickiej/Roentgena.
                        Dotychczas nic nam nie dolegało i obawiałem się, że gwarancja na nic mi się nie przyda... Gwarancja kończy się w styczniu, a tu takie "buczenie".
                        Macie pomysły, czy w ogóle i jakie układy mogę podejrzewać o usterkę i jaką? Zanim pojadę do ASO, chciałbym wiedzieć, czy w ogóle tam jechać* i móc z nimi podyskutować.

Pozdro, W

*) Tytułem anegdoty uzasadniającej obawę przed jazdą do ASO dodam, że w sierpniu byłem w ASO przy Shellu na Puławskiej na przeglądzie. Po kilkunastu minutach od opuszczenia ASO dzwoni koleś z serwisu z prośbą, żebym... "no... może przyjechał jeszcze, bo kolega... no... nie jest pewien, czy dokręcił te śruby w zawieszeniu" ...
                        mam taki sam model i rocznik, ale przebieg 3x większy mimo tego nie zauważyłem u siebie takich objawów, ale wg mnie to wspomaganie kierownicy... miałem to w fabii 1,9 TDI - nagle wspomaganie mi sie skończyło całkiem i trzeba było wymienić przekładnię kierownicy - 2 tys PLN ale nie stresuj sie, bo ja robie 6 tys km miesięcznie ...

pozdr.
                        Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• wpawlo
                          Classic
                          • 2005
                          • 9

Re: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=6390 Buczenie podczas skręcania

Jestem po wizycie w ASO (Gruchacza/Ursynów). Zostawiłem samochód wieczorem. Po jeździe mechanik przyznał, że na pewno to jest jakaś awaria... Dla przypomnienia: podczas skręcania (w lewo) na jedynce słyszalne jest buczenie. Tym bardziej, im zimniejszy układ. Buczenia nie ma, gdy wciśnie się sprzęgło. Przy skręcie w prawo buczenie jest niemal niesłyszalne.

Rano samochód miał być do odebrania. W międzyczasie przyszła nocna zmiana (pracują tam 24h). Przyjeżdżam, a tu koleś mówi, że mechanik nic nie słyszy, że to opony! Wszystko jest rzekomo w porządku. No to już z tym mechanikiem z porannej zmiany jadę na parking pod Geant i znowu ósemki wywijam. Wk... na maksa, bo już myślałem, kiedy przyjdzie ta trzecia zmiana, której znowu będę musiał zademonstrować buczenie. Kilka męskich spostrzeżeń na temat wyników pracy kolegów z nocnej zmiany oraz zastrzeżenie, że do końca gwarancji będę im życie uprzykrzał poskutkowalo tym, że już 3 godziny później dostałem telefon. Do wymiany cały lewy przegób.

Chciałbym być dobrej myśli, ale obawiam się, że po wymianie przegubu okaże się, że buczy pompa. Na razie bawią się chłopaki na swój koszt...

O postępach będę informował. Pozdrawiam

Komentarz

Wiesz... gratisowa wymiana przegubu to całekiem fajna sprawa Tym bardziej, że robią to z oryginalnych części a to nie jest tania impreza. Niech dalej wymieniają.... po za stratą czasu nic nie tracisz.

Komentarz

• wpawlo
                              Classic
                              • 2005
                              • 9

Historia nabiera rumieńców ... Akcja dzieje się w ASO przy Gruchacza.

Wczoraj zadzwonili, że mają przegub i dzisiaj zapraszają na wymianę. Zostawiłem więc samochód.

Po południu dzwoni wyraźnie niespokojny frontman z serwisu i mówi, że po naradzie u kierownika stwierdzono, że to nie przegub, lecz dyferencjał i że takie buczenie jest normalne - samochód jest do odebrania. Na moje pytanie, czy jest to wersja obowiązująca do końca gwarancji koleś bez chwili namysłu odpowiedział: "Tak".

Po 20 minutach dzwoni raz jeszcze z informacją, że kierownik prosił, aby jeszcze wstrzymać się, bo zastanawiają się, co zrobić.

Ja planuję nie odebrać samochodu dopóki usterka nie będzie usunięta. Jak myślicie, czy taka taktyka jest OK? Panów z ASO na Gruchacza, jeżeli czytają forum, proszę o powstrzymanie się od wyrażania opinii )

Pozdro, W

Komentarz

Ja planuję nie odebrać samochodu dopóki usterka nie będzie usunięta. Jak myślicie, czy taka taktyka jest OK?
                                Jak masz czym jeździć... to OK.

Komentarz

Pracuję...